מהי גרפולוגיה?

גרסת הדפסה

על מנת לאבחן את האדם הפסיכולוגיה מתבססת על סוללה של מבחנים פסיכולוגיים החל מן הראיון האישי, המשך בדינמיקה קבוצתית, מבחני כישורים ואינטליגנציה ומבחני אישיות המבוססים על שאלונים ועל מבחנים השלכתיים (ציור איש, ציור עץ וכו'). ניתן לומר שהאבחון הגרפולוגי הוא "מלכת המבחנים" האישיותיים. זאת לנוכח העובדה שהגרפולוגיה מבוססת על התפקוד הנוירו-פסיכולוגי המורכב והגבוה המכונה כתיבה. כתיבה היא מורכבת יותר מן הדיבור. כראייה לכך כאשר ילד בשל בדיבורו מגיל שנתיים-שלוש הוא עדיין לא בשל באחיזת העט ובכתיבה. הוא חייב לעבור מספר שנים של שרבוט וציור ולאחר מכן, מעת כניסתו לבית-הספר הוא לומד לקרוא אותיות, מילים ומשפטים ובמקביל לעצב את צורת האותיות ולדעת לארגן אותם על הנייר. רק בגיל עשר מגיע הילד להבשלה ולקואורדינציה נכונה מבחינה כתיבתית.

היות והכתיבה היא מטלה נוירו-פסיכולוגית כה מורכבת שהמוח האנושי מפיק, היא צופנת בחובה אינפורמציה עשירה על אודות אישיות האדם. הגרפולוג מסוגל לאבחן מבעד לכתב-היד גם את מבנה אישיותו של האדם: מזגו, יצריו, רגשותיו, זהותו ובטחונו האישי, רצונותיו, יחסי האנוש שלו, הערכים והשיפוט המוסרי, עמידתו בלחצים, כושר הניהול שלו, היכולת הפיקודית, סגנון החשיבה וקבלת ההחלטות. כל אלו מבוססים על פענוח של תסמונות כתיבתיות מורכבות.

בנוסף לאבחון כתב-היד הגרפולוג מתבסס גם על חתימתו של האדם. בניגוד לכתב-היד בו האדם נאלץ לכתוב על-פי תקן מקובל הרי שבחתימה הוא מורשה לקשקש כאוות נפשו וזה משחרר תכונות פסיכולוגיות שהיו עצורות וסמויות מן העין. פרשנות החתימה חייבת תמיד להיות מבוססת במקביל לאבחון כתב-היד המלא.

הגרפולוגיה באה לידי ביטוי גם באבחון האדם בכיוון התעסוקתי וגם בהיבטים של אספקטים מתחום הקרימינולוגיה הן לגבי עברות צווארון לבן והן לגבי אלימות מסוגים שונים. בנוסף לכך האבחון הגרפולוגי מסוגל לאבחן, רק ככלי תומך החלטה לפסיכיאטר, הפרעות אישיות, נוירוזות ופסיכוזות.

מומלץ להסתמך על האבחון הגרפולוגי המציג מידע עשיר על האדם, רק ככלי תומך החלטה לסוללת מבחנים נוספים כגון: ראיון אישי ובדיקת ממליצים. לכן, מקבל ההחלטות שהוא מנהל משאבי אנוש אמור להיעזר בגרפולוגיה ככלי עזר משמעותי ודומיננטי, אך עדיין בצנעה כנקודת מבט אבחונית אחת במקביל לנקודות מבט דיאגנוסטיות נוספות.

רקע אישי – יגאל ורדי

יגאל ורדי מבכירי הגרפולוגים בישראל עוסק בתחום הגרפולוגיה למעלה מ-30 שנה. ורדי מספק את שרותיו לחברות הגדולות במשק כולל מכונים פסיכולוגיים שונים, אשר משתמשים בניתוחיו לאיתור מהיר ואפקטיבי של כח אדם איכותי.

ורדי בוגר תואר שני בפסיכולוגיה קלינית ותואר ראשון בפילוסופיה באוניברסיטת תל-אביב.

ורדי שימש בעבר כיו"ר האגודה המדעית לגרפולוגיה בישראל. כמו-כן, הוא חקר באופן מדעי את תקפות הגרפולוגיה במסגרת ממד"ה (מדעי ההתנהגות בצה"ל) שם ביצע למעלה מעשרה מחקרי תקפות ומהימנות של הגרפולוגיה בהצלחה מירבית. מחקרים אלו פורסמו בספרו: "כתב-היד כראי הנפש, גרפולוגיה ומדעי ההתנהגות" (הוצ' ידיעות ספרים). מעבר לכך, הוא פרסם שבעה ספרים בתחומי גרפולוגיה, ניהול, פסיכולוגיה, פילוסופיה ואמנות (פירוט להלן).

ורדי נחשב למומחה עולמי בתחום הגרפולוגיה והוא מרצה מבוקש באוניברסיטאות בארץ במסגרת חוגים לפסיכולוגיה, חינוך, ניהול וקרימינולוגיה, ובפורומים מקצועיים אחרים מחוץ לאקדמיה.

ורדי פרסם שבעה ספרים בהוצאת ידיעות ספרים:

1.  "כתב-היד כראי הנפש - גרפולוגיה ומדעי ההתנהגות", שנת 2000.

2.  "סוד המזל בניהול - מדריך לפיתוח מנהלים", שנת 2005.

3.  "חכמת הנפש לרפא את עצמה-אישיות ופסיכופתולוגיה", שנת 1998.

4.  "הפילוסופיה של השגעון - המדריך הפילוסופי לחיים", 2009.

5.  "מימזיס - הפסיכולוגיה של הציור המודרני", 1996.

6.  "סקיצה - הוראת הציור וחניכת האמן", 2004.

7.  "ויווה פיקאסו - פרשנות אסתטית ליצירתו" 2006.