אינטל ישראל מציגה: איך להפוך לימון ללימונדה

לפני כ-10 ימים הוציאה אינטל ישראל הודעה לעיתונות בה הכריזה על כוונותיה להגיש לממשלה הצעה לשידרוג מפעלה בקרית גת. בהודעתה טרחה אינטל לפרט את פעילויות העבר שלה בישראל אך לא מסרה שום פרטים על כוונותיה בנושא שידרוג המפעל כולל פרטים חשובים כגון היקף ההשקעות הדרוש, לוח זמנים וסוג השידרוג. צ'יפסים עושה סדר ומעדכן את קוראיו באופן בלעדי בכל הפרטים הנ"ל.

בדצמבר 2012 החליטה חברת מיקרון העולמית לסגור את מפעלה ליצור שבבי זכרון מסוג NOR בישראל. כנהוג בחברות אמריקאיות המתכננות לטווח ארוך הודיעה החברה כי ביצוע הסגירה יקרה בתוך שנתיים ובינתיים יידעה את הנהלת החברה בישראל ואת עובדיה על כוונותיה. ההודעה על הסגירה המתוכננת גרמה דאגה רבה לעובדי מיקרון שהחליטו לפעול למניעת סגירת המפעל באמצעות תוכנית עיסקית חדשה שהתבססה על רכישת המפעל מחברת מיקרון העולמית ע"י הנהלת החברה ומשקיעים חדשים והסבתו למפעל ליצור שבבים אנלוגים. לאחר חצי שנה של עבודה כולל אישור של הנהלת מיקרון העולמית לביצוע MBO (Management Buy Out) וכשהכל כבר היה מוכן למימוש התוכנית התקשר מנכ"ל אינטל החדש בריאן קרזניץ' לעמיתו מרק דורקן מנכ"ל מיקרון. הוא היה קצר וענייני." יש לנו ענין מחודש במפעל שלכם בישראל" אמר. דורקן נענה מיד לבקשתו.

המפעל שהיה למעשה מפעל השבבים Fab 18  שהוקם בעבר ע"י אינטל בהשקעה של כ-2 מילארד דולר נמצא בתוך המתחם של אינטל בקרית גת אך הסיבה שבעטייה לא סירב דורקן לבקשת מנכ"ל אינטל קשורה יותר במערכת היחסים המורכבת ורבת האינטרסים בין אינטל ומיקרון ברמה העולמית.

בתחילה לא היה ברור האם אינטל מעוניינת לקבל את המפעל (שהוחכר למיקרון בחכירה ארוכת טווח) רק כדי למנוע כניסת יצרן שבבים מתחרה לתחומה או שיש לה כוונות אחרות? אך המהלך לקבלת המפעל בחזרה לחיקה של אינטל הושלם בסוף שנת 2013 לאחר שאינטל התחייבה (בעקבות דרישת הנהלת מיקרון) לקלוט 80% מהעובדים הקבועים של מיקרון.

נדרשו פחות מחמישה חודשים מאז השלמת הרכישה וכעת מתברר מדוע ביקשה אינטל לקבל בחזרה את המפעל הישן שלה.

כבר לפני כשלוש שנים כאשר שקלה אינטל להקים בישראל את מפעל השבבים בטכנולוגית 14 ננומטר ביצע אהוד קפלן, Program Office Mgr של אינטל בדיקה וגילה כי כדי לשדרג את המפעל הנוכחי של אינטל המייצר בטכנולוגיית 22 ננומטר יהיה צורך לא רק בשדרוג מכונות היצור אלא גם בהרחבה משמעותית של החדר הנקי. לאחר שאינטל העולמית החליטה להקים את מפעלה באירלנד נגנזה התוכנית אך בשנה האחרונה נשלפה מחדש מהמגירות..

כאשר מנהלי אינטל ישראל מולי אדן ומקסין פסברג דנו בעתיד מפעלי אינטל בישראל הם הבינו כי כדי להבטיח את המשכיות היצור בארץ עליהם לדאוג לכך שאינטל ישראל תשתלב בדור המפעלים הבא של אינטל המתוכנן לייצר שבבים בטכנולוגית 10 ננומטר.
לפניהם עמדו שלוש אפשריות:


כל עוד פעל מפעל מיקרון וייצר שבבי זכרון עבור בעליו האפשרות השלישית לא היתה רלוונטית אך לאחר שהתברר כי מיקרון מעוניינת למכור את המפעל פנו ראשי אינטל ישראל לאינטל העולמית וביקשו לנצל את שעת הכושר שנפלה לידיהם. למרבה המזל היו ראשי אינטל העולמית שותפים לדעת עמיתהם הישראלים ושיתפו פעולה עם המהלך שהלך והבשיל עד להודעתה העכשווית של אינטל על כוונותיה לשדרג את המפעל בישראל.
אמנם כדי להפוך את מפעל מיקרון למפעל מתאים ל300 מ"מ יש צורך בשינויים מבניים משמעותים הכוללים הגבהת מבנה הפאב (המכונה כיום Fab 28A) ושינויים מבניים אחרים אך עדיין מדובר במבנה קיים הממוקם בצמוד למפעל הנוכחי של אינטל, כולל מערכת לנטרול שפכים וגם כולל כח אדם שיכול לעבור הכשרה שבסופה יוכל להפעיל את הציוד החדיש של המפעל בטכנולוגית ה-10 ננומטר.

בחודש יוני הקרוב תסיים אינטל את התחיבויותיה ליצור שבבי זכרון עבור חברת מיקרון ותוכל להתחיל בהסבת המפעל ממפעל זכרונות מיושן לחלק ממפעל בטכנולוגיית 10 ננומטר - החדישה ביותר של אינטל. השלמת השדרוג תארך בין 12-18 חודשים וכשתסתיים נוכל להמשיך ולהתפאר כי בישראל לא רק מפתחים את השבבים המתקדמים ביותר בעולם אלא גם מייצרים אותם!