החברה שמסוגלת לגלות עליכם הכל בעזרת הזיעה שלכם
אחד מהכיוונים המעניינים בעולם ההייטק הישראלי הוא פתרונות מולטידיספילינארים. כאלה המשלבים כמה תחומים טכנולוגים לצורך פיתוח ישום שימושי. חברת וייאר עשתה זאת כאשר שילבה טכנולוגיות RF והדמיה במטרה לגלות סרטן שד. חברה חדשה בשם נטירא (Neteera) משלבת חיישנים רגישים וטכנולוגית RF בתדר גבוה המתקשרים עם בלוטות הזיעה בגוף האדם כדי לגלות התנהגות חריגה של בני אדם היכולה להצביע על שקר, שימוש בסמים או שכרות.הגילוי המאפשר זאת מבוסס על מחקר שנערך באוניברסיטה העברית כבר בשנת 2005 אך רק לפני כשנה וחצי כאשר יצחק ליטמן החליט לעזוב את חברת השבבים מובילאיי ולהקים את חברת נטירא החל הרעיון לקרום עור וגידים.
במרכז המוצר של נטירא עומד חיישן מצלמת CMOS הפועל בתדרי הטרההרץ ( (THzומסוגל לחוש ללא מגע פיזי עם גוף האדם, בשינויים או סממנים ביולוגים אנושים. החלק השני של המוצר הוא אלגוריתם מתחוכם המאפשר לנתח את התוצאות המתקבלות ע"י החיישן ולאפשר למשתמש להסיק מסקנות מהנתונים שהתקבלו. האלגוריתם מבוסס על מיפוי מדויק של מדדים ביולוגים אנושיים ומאפשר לקבל את המידע הרצוי. כדי להבין יותר כיצד המערכת עובדת נציין כי היא מבוססת על גילוי לפיו לזיעה האנושית יש תכונות דיאלקטריות המאפשרות להעביר נתונים בתדרי הטרהרץ. צינוריות הזיעה בגופנו מחוברות למערכת העצבים יכולות להצביע על שינויים במערכת העצבים הנובעים ממצבים של שקר, שכרות או השפעת סמים ויכולה לאפשר למשתמש במוצר של נטירא (משטרה או רשות האבטחה בדות תעופה ) לגלות אנשים הנמצאם במתח גבוה או תחת השפעת סמים. הטכנולוגיה של נטירא יכולה להיות שימושית גם לישומים רפואים שמטרתם לגלות כאבים, לבצע דיאגנוזה רפואית או לזהות אנשים מסוימים לפי המאפיינים הביומטרים שלהם.
החברה החלה פעולתה לפני כשנה בתוך הקמפוס של האוניברסיטה העברית בירושלים וכיום נמצאת בסוף התכנון של הדור הראשון וביצור של אבות טיפוס. לאחרונה השלימה גיס ראשוני של 2 מליון דולר ובכוונתה לצאת לגיוס נוסף לקראת סוף שנת 2016 ולהשיק את נמוצר למכירות ב-2018.
בראש החברה עומד כאמור יצחק ליטמן ולצידו עובדים על פיתוח המוצר חיים גולדברגר המשמש כ- CTO פרופ' יורי פלדמן המשמש כמדען ראשי , ד"ר פול בן ישי , החוקר הראשי של החברה וד"ר יוחנן שטינברג – המרכז את פיתוח האלגוריתמים.