מדוע רכשה אנלוג את לינאר ב-14.8 מילארד דולר?
השבוע התבשרנו על עוד מגה רכישה בעולם השבבים. חברת אנלוג דיוויסס Analog Devices)) שמרכזה במסצ'וסטס, ארה"ב רכשה את חברת לינאר טכנולוגיות (Linear Technology) שמרכזה בעמק הסיליקון, קליפורניה. לכאורה יש כמה סיבות טובות לרכישה אך יחד עם זאת סכום הרכישה הוא גבוה מאד יחסית למחזור של חברת לינאר והחיבור בין שתי החברות בעלות תרבות ארגונית שונה הוא לא הכי טבעי. ניסינו לנתח את הסיבות שהביאו למיזוג בין שתי החברות ואיתרנו כמה.
השוק - שוק השבבים עובר בשנים האחרונות טלטלה רצינית בדמות רכישות ומיזוגים בין מספר חברות שנחשבו בעבר כעמודי התווך של התעשיה.בין הרכישות של השנה האחרונה נזכיר את NXP שרכשה את פריסקייל, אווגו שרכשה את ברודקום, ווסטרן דיגיטל שרכשה את סנדיסק ואינטל שרכשה את אלטרה. הסיבות לכל הרכישות הללו מוגדרות ע"י רבים מהרוכשים כנסיון לצמצם עלויות ולנצל יתרון לגודל אך מאחוריהן מסתתר שינוי מגמה משמעותי בתעשית הטכנולוגיה העולמית. יותר ויותר חברות מעדיפות לרכוש מוצרי מדף במחירים זולים יחסית. המרוץ ליצר מוצרים אטראקטיבים במחירם לצרכן הסופי מצמצמים את מרווח הרווח של מרבית הספקים ודוחפים אותם להעדיף כמות על רווח ליחידה ולפעמים גם לוותר על איכות לטובת הכמות.חברות המוצרים מעדיפות לרכוש מוצרים סטנדרטים ממספר קטן של יצרניים ולבדל עצמם בעזרת ישומי תוכנה או תוספי חומרה יחודים.
אנלוג דיוויסס – חברת אנלוג נוסדה בשנת 1965 והפכה להיות היצרן הגדול ביותר של ממירי מידע ( ( data convertors . בשנים האחרונות מיקדה החברה את עיקר פעילותה לשווקים של מוצרים לצרכים כללים (general purpose) בעלי זמן פיתוח קצר. שווקים אלו כוללים טלפונים חכמים, תשתיות סלולר ותקשורת אלחוטית אחרת. החברה הרגישה כי בשוק המשתנה עליה להשלים את קווי המוצרים שלה ולאפשר לעצמה להפוך לשחקן משמעותי בשוק ה- IOTהכולל איסוף מידע ממכוניות ומכונות תעשיתיות תוך כדי שידורו בתקשורת אלחוטית לאינטרנט.
לינאר – החברה הוקמה בעמק הסילקון בשנת 1981 ע"י כמה מומחים מתחום האנלוג שפרשו מחברות כגון נשיונל סמיקונדקטור כדי להתמקד בפיתוח מעגלים בעלי ביצועים גבוהים לשווקים כגון בקרה תעשיתית ותעשיית הרכב. בשווקים הללו מחזור הפיתוח הוא ארוך, זמן ההגעה לשוק גמיש, והרגישות למחיר נמוכה יחסית. כך התאפשר ללינאר לפתח מוצרים איכותים תוך שמירה על מתח רווחים גבוהה. החברה העסיקה כ-5,000 עובדים וגדלה בצורה מבוקרת תוך שמירה על תרבות ארגונית שגרמה לעובדים תחושת שייכות ונאמנות גבוהה. חוץ מרכישה אחת שבוצעה ב-2014 כל הגידול של החברה היה גידול אורגני ונראה כי החברה התכוונה להמשיך בדרך זו גם בשנים הקרובות.
הסיבה להסכמתה לרכישה ע"י אנלוג היא ההצעה הגבוהה שהונחה לפתחה. כחברה ציבורית, לא יכלו חברי הדירקטוריון שלה להתעלם מההצעה המפתה שייצגה שווי הגבוה פי 10 ממחזור המכירות של החברה ב-2015 ובישיבת מועצת המנהלים האחרונה הורמו רוב הידיים לטובת העסקה.
באופן כללי מדובר בשילוב ידיים של שתי שחקניות משמעותיות בשוק השבבים. שתי החברות מונעות ע"י צוות הנדסי משובח אשר יסייע להצלחת האיחוד ויכול להביא את החברה המשולבת להצלחות חדשות כספקית מרכזית של שבבים אנלוגים, ממירים וחיישנים לשוק ה-IOT המתפתח.