Warning: Creating default object from empty value in /home/chiporta/public_html/plugins/system/advancedmodules/modulehelper.php on line 320

החברה המנצלת מעבדים רבי עוצמה לאבחון מחלות בדיוק גבוה

בעבר הורגלנו לקרא ולשמע על מעבדים מהירים המאפשרים תקשורת מהירה, עיבוד תמונות מקבילי, משלוח קבצי וידאו גדולים או ישומים מסחרים כבדים. כיום הולך וגובר השימוש ביכולת העיבוד העצומה לצרכים רפואים. בזכות מחשבים רבי עוצמה ניתן כיום לעבד מידע במימדים שמוח האדם מתקשה לעבד בעצמו. בעולם שבו נוצרות בכל שנייה כמויות מידע עצומות (בדיקות רפואיות, מיפוי גנטי, חיישנים, רשתות חברתיות) ובו פועלים מחשבים ללא התערבות אדם (רכיבים חכמים, מוצרי IoT )מתאפשרות פריצות הדרך בזכות היכולת שלנו לעבד את כמויות המידע האלה ולהפיק מהן תובנות בעלות ערך רב. בתחום הרפואי מדובר בהצלת חיים ממש.

בכנס iNNOVEX2017 שנערך בשבוע שעבר השתתף גם ערן דשא, סמנכ"ל פיתוח עסקי של חברת אמריקן וול ((American Well. חברת אמריקן וול היא חברה אמריקאית אך הוקמה (ב-2008) ע"י האחים הישראלים עידו ורועי שיינברג, אשר הקימו בעבר את חברת Carekey (נמכרה לחברת Trizetto ב-100 מיליון דולר ב-2005). כיום אמריקן וול נחשבת לאחת החברות המובילות ברפואה מרחוק בארה"ב. חזונה של החברה הוא לתווך בין חולה לרופא הזמין לשיחת וידאו מיידית, וכך לתת לחולים מענה מהיר, מבלי שיצטרכו להזמין תור ולצאת מהבית. הרעיון של החברה לא היה יכול לקרום עור וגידים אם המידע הרפואי של החולה לא היה זמין לכל רופא מזדמן ואם לא היה יכול לעבד במהירות את המידע על מצבו הרפואי של החולה ולתת לו תשובה מהירה .

אחת הטכנולוגיות המרכזיות שאיפשרו את התפתחותה של אמריקן וול היא השימוש בבינה מלאכותית. שימוש בבינה מלאכותית לרפואה ואבחון מחלות אינו חדש אך כיום הוא נפוץ הרבה יותר בעקבות הוזלת מחיריהם של מעבדים רבי עוצמה אשר בעבר היו זמינים רק למרכזים רפואיים גדולים ורבי אמצעים. מערכת המבוססת על בינה מלאכותית מסוגלת לקבל החלטות או להסיק מסקנות עצמאית על סמך מידע המוזן אליה, ויכולה ללמוד ולהשתפר בקבלת ההחלטות שלה על סמך ניתוח הנתונים שקיבלה. בתחום הרפואה, היכולת של מערכות מסוג זה לעבד מספר עצום של נתונים ומשתנים, להשוות ביניהם וללמוד מהם מאפשר יצירת יישומים שיכולים להחליף בני אדם או אפילו להתעלות עליהם.

אבחון מוקדם של מחלות סרטניות כגון סרטן עור מעלה משמעותית את סיכויי ההחלמה, והאגודה למלחמה בסרטן ממליצה לערוך בדיקה שכזו בתדירות קבועה. אך מה עושים כשאדם מגלה שומה החשודה כמסרטנת ויש צורך להתייעץ עם רופא מומחה? כאן נוצר צוואר בקבוק, בעיקר כשמדובר באנשים החיים באזורים מרוחקים, או בכאלה המתקשים למצוא תור לרופא עור במועד סביר.

מדעני מחשב, מהנדסים ורופאי עור מאוניברסיטאת סטנפורד פיתחו במשותף אלגוריתם שלדבריהם מסוגל לאבחן שומות חשודות כנגועות בסרטן עור בדיוק דומה לזה של רופא עור אנושי. לצורך כך הוזנו למאגר מידע 129,450 תמונות של 2,032 מחלות עור שונות. האלגוריתם למד לזהות איך נראית ברוב המקרים שומות שנגרמו כתוצאה מסרטן עור, ואז נבחנו האבחנות שלו מול אלה של 21 רופאי עור אנושיים. המסקנה היתה שהביצועים של המערכת הממוחשבת היו זהים לאלו של בני האנוש. הטלרפואה מאפשרת לפתור את צוואר הבקבוק הזה ובעזרת עיבוד מידע מהיר לתת לחולה תשובה מיידית ומדויקת לפחות כמו הרופא האנושי.