Warning: Creating default object from empty value in /home/chiporta/public_html/plugins/system/advancedmodules/modulehelper.php on line 320

מה מסתתר מאחורי הרכישה של מובילאיי ב-15 מילארד דולר?

עסקת הרכישה של מובילאיי ב- 15.3 מילארד דולר מסעירה את המדינה ובצדק. מדובר בעסקה מהותית אשר תשפיע על תעשיית ההייטק הישראלית וגם על התעשיה העולמית.

כרגיל בכל עסקה בה נמכרת חברה ישראלית לחברה רב לאומית יש קולות המבכים על מכירה של עוד נכס ישראלי לזרים ואכן אנחנו צריכים להמשיך ולעשות ככל יכולתינו לגדל פה חברות הייטק גדולות ועצמאיות אך נראה שהפעם מדובר בשילוב כוחות נכון בין חברה ישראלית בעלת טכנולוגיה מהפכנית לבין חברת הייטק מהגדולות בעולם והגדולה ביותר בתחום השבבים. חברה שכזו יכולה לקחת את הטכנולוגיה של מובילאיי ולהעצים את הצלחתה בסדרי גודל משמעותים לעומת הצלחתה של מובילאיי כחברה עם טכנולוגיה מדהימה אך עם יכולות פיננסיות, שווקיות ויצוריות מוגבלות בהרבה.

אז מה המשמעות של רכישה שכזו?

עבור ענקית השבבים אינטל מדובר בעסקה אסטראטגית שאין להמעיט בחשיבותה. אינטל נכנעה כמעט לכל הדרישות של יזמי מובילאיי והסכימה להשאיר את מובילאיי כחברה עצמאית הממשיכה לפעול מישראל תחת המותג מובילאיי. יתרה מכך, היא גם הסכימה לרכז את כל פעיליותיה בתחום המכוניות האוטונומיות בישראל תחת ניהולו של פרופ' אמנון שעשוע. הסיבה לכך נעוצה בעברה של אינטל. למרות היותה חברת השבבים הגדולה בעולם החברה נכשלה בניסונותיה להיות שחקן מוביל בתחומים הטכנולוגים החדשים ובראש וראשונה בתחום הטלפונים הניידים והחכמים. הפעם, היתה אינטל נחושה לא להחמיץ את כניסתה לתחום התחבורה המסתמן כבר היום כתחום הטכנולוגי החם והמבטיח ביותר. החיבור למובילאיי , המחזיקה כיום בכ% 70 משוק השבבים למערכות בטיחות לרכב וכן בעלת טכנולוגיה מתקדמת לנהיגה אוטונומית מקפיץ את אינטל לשורה הראשונה של ספקי שבבים לתחום הרכב ומשפר משמעותית את סיכויה להפוך למובילת שוק השבבים לרכב בו נמצאות כיום כמה ממתחרותיה הגדולות כולל ST Micro , אינפיניון וקוואלקום.

עבור מובילאיי מדובר בחבירה ליצרנית השבבים הגדולה בעולם. למרות שאינטל אינה שחקן משמעותי בתחום הרכב היא עדיין חברת ענק עם נוכחות שוק משמעותית. לאחר ההנפקה המוצלחת של מובילאיי בקיץ 2014 סיפר זיו אבירם, מנכ"ל מובילאיי כי אחד האתגרים הגדולים של מובילאיי היה לחדור ליצרני הרכב הגדולים בעולם שפחדו להכניס לרכביהם שבב של חברה קטנה מירושלים. כיום, רבות מיצרניות הרכב כבר עברו את המחסום הזה אך עדיין יש יצרניות שנמנעו מכך. החבירה של מובילאיי לאינטל תאפשר לטכנולוגיה של מובילאיי לחדור גם אל אותן יצרניות כאשר מאחוריה ניצבת אינטל. יתרון נוסף ומשמעותי הוא התשתיות הפיננסיות של אינטל אשר יאפשרו למובילאיי להשקיע סכומי כסף משמעותים בפיתוח המכונית האוטונומית. כן, הפיתוח של מוצרים שיבטיחו נהיגה אוטונומית בטוחה טרם הושלם וגם העבודה מול הרגולטורים במדינות השונות תצריך משאבי כסף גדולים וכח שיווקי רב שתוכל לספק אינטל. ועוד יתרון משמעותי טמון בעלויות היצור. אינטל כיצרנית שבבים מובילה תוכל לייצר את השבבים של מובילאיי (שנעזרה עד כה במפעלי חברת ST Micro ) בעליות זולות יותר ותוך פחות סיכון ל- IP היחודי של מובילאיי.

עבור תעשיית ההייטק הישראלית יש לעסקה משמעיות רבות. העיסקה מהווה עוד הוכחה חותכת לחדשנות והיצירתיות הישראלית. עסקה שכזו יכולה לעודד משקיעים מכל העולם להשקיע כספים נוספים בטכנולוגיות ישראליות. עסקה שכזו גם תשנה, סביר להניח, את דעתם של המשקיעים המוסדיים הישראלים אשר נמנעו בשנים האחרונות מלהשקיע בהייטק הישראלי (בטענה שמדובר בהשקעה מסוכנת מדי) . המוסדיים, כולל לאומי פרטנרס מגדל, מנורה, פסגות ואחרים דווקא כן השקיעו במובילאיי וההצלחה הגדולה של השקעתם תעודד אותם לעשות השקעות נוספות בתחום ההייטק. תוצאת לוואי נוספת של ההצלחה הפיננסית הגדולה של מובילאיי היא יצירתם של מליונרים רבים מקרב עובדי מובילאיי. נסיון העבר במקרים דומים מוכיח כי לאחר "אקזיט" שכזה פרשו חלק מעובדי החברה ובעזרת הכספים שצברו בחברתם המצליחה הקימו חברות הזנק חדשות או השקיעו באחרות.

ולסיום יש לעסקה משמעות נוספת וחשובה לתעשיה המקומית. העובדה כי ירושלים תהפוך למרכז הפיתוח של אינטל לתחום הרכב האטונומי תאפשר הקמת חברות סטרטאפ ישראליות נוספות לתחום הרכב האטונומי ותפוך את ישראל למרכז עולמי חשוב בתחום משמעותי זה. בזכות העסקה בין אינטל למובילאיי נראה בישראל מרכזי פיתוח נוספים גם של חברות רב לאומיות נוספות אשר ירצו לנצל את הידע והמומחיות של המהנדסים הישראלים בתחום הראיה הממוחשבת וטכנולוגיות רבות נוספות הקשורות לתחום התחבורה האטונומית ויאפשרו להבטיח את המשך התפתחותה של תעשיית ההייטק הישראלית.