האיחוד האירופי הקצה לאחרונה סך של 1.6 מיליארד דולר לשתי יוזמות גדולות בתחום השבבים, בתוך שלוש שנות הערכה של התחום. הנושאים שנבחרו הם גרפן ופיתוח מוליכים למחצה הפועלים כמו המוח האנושי, בשני פרויקטי מחקר נפרדים שיממונו בידי היוזמה לטכנולוגיות עתדניות ומתפרצות.
האיחוד האירופי מאמין כי גרפן יהיה המחליף של הסיליקון בסיומה של מפת הדרכים הבינלאומית בסביבות 2023, ובכך מתחיל פרויקט דגל שיימשך עשור שלם ומתרו לתאם את המאמץ האקדמי ואת מאמצי הפיתוח התעשייתי. המטרות הספציפות כוללות פיתוח גרפן כחומר לאלקטרוניקה מהירה וחסכונית באנרגיה, תוצרים גמישים, רכיבים קלי משקל, רכיבי אופטיקה חדשניים וסוללות מתקדמות.
תוכנית הגרפן תתאם בין למעלה מ-125 קבוצות מחקר באקדמיה ובתעשיה ב-17 מדינות אירופיות. הפרויקט הראשוני יתוקצב ב-72 מיליון יורו ל-30 חודשים. ג'ארי קינארט, פרופסור באוניברסיטת צ'אמרס בגוטנבורג, שבדיה, ישמש כמנהל תוכנית הגרפן ביחד עם 15 מנהלי פרויקטים.
באשר לחיקוי המוח האנושי – נאמר בהודעת האיחוד כי מטרת הפרויקט היא לבצע את הסימולציה הראשונה של כל האיזורים השונים במוח כדי לאפשר מחקר ביולוגי, תוך שימוש במחשבי על. מוליכים למחצה יתוכננו כדי לחקות את סימולציות התוכנה באמצעות חומרה.
עד כה, הורצו הסימולציות של המוח על מחשב העל מסוג יבמ – בלו ג'ין באקול פוליטכניק פדרט דה לוזן בשווייץ. ואולם כעת הפרויקט יקבל סיוע מהמרכז השוויצרי למיחשוב על ומרכזי מיחשוב נוספים באירופה.
הממשלה הפדרלית של שוויץ תקצה לשני הפרויקטים 80 מיליון דולר בחמש השנים הקרובות, והעיריות בקנטון ווד יוסיפו עוד 47 מיליון דולר כדי לבנות מתקן חדש המכונה נוירו פוליס, שיתמחה בחיקוי תפקודי המוח באמצעות שבבי סיליקון. את פרויקט המוח האנושי יוביל מדען המוח הנרי מארקן ב-EPFL בשיתוף עמיתים מגרמניה ושווייץ.