אובמה החריף את המאבק במכירת חברות טכנולוגיה לסין |
|
מאת אבי בליזובסקי
רביעי, 18 ינואר 2017 08:42
|
![]() |
![]() |
איור מתוך pixabay.com |
המאבק נגד השתלטותה של סין על חברות שבבים מעסיקה את אובמה בימי כהונתו האחרונים. אובמה מודאג מהשתלטות חברות בבעלות ממשלת סין על טכנולוגית שבבים, למרות שנאסר למכור להם את הטכנולוגיות העדכניות ביותר. כזכור, עוד לפני כחודש ניסה הנשיא היוצא למנוע את מכירתה של חברת אייקסטרון הגרמנית לקרן השקעות בשם פוג'יאן גרנד צ'יפ.
ביום שישי שעבר הורה אובמה ישירות למנוע את מכירת אייקסטרון בשל המידע הבטחוני הרגיש שבידיה בעקבות עבודתה מול חברות בטחוניות אמריקניות. דחיית העסקה היא עליית מדרגה ביחסים בין המדינות, שכן עסקות קודמות בוטלו בהתערבות בלתי־ישירה כשהדוגמה הבולטת ביותר לכך היתה סירובם של ראשי מיקרון למכור את החברה לפני כשנתיים לצ'ינגווה הסינית.
חברות סיניות בבעלות ממשלת סין וממשלות מחוזיות רכשו בשנים האחרונות חברות בסכומים של מיליארדי דולרים, במטרה להשתלט על ידע טכנולוגי מערבי, ולקדם את תעשיית השבבים שלה, המפגרת אחר זו של טאיוואן ומדינות מערביות אחרות בשל מגבלות הייצוא אליה.
המקרה של אייקסטרון בולט במיוחד: החברה החלה את דרכה כטכנולוגיה שפותחה באוניברסיטה. כיום היא מעסיקה מאות מהנדסים בעלי כישורים גבוהים, וכבר עשרות שנים מייצרת כלים מתקדמים לתעשיית ייצור מוליכים למחצה. המערכות שלה מייצרות שכבות כימיות דקיקות בעובי של כמה אטומים, שמהן נוצרים הגבישים הנדרשים לייצור שבבים ורכיבי LED .
מניות אייקסטרון נפלו בשנה האחרונה לאחר שחברת סג'אן אופטו-אלקטרוינקס משיאמן שבסין ביטלה הזמנה ברגע האחרון, חברה סינית אחרת – קרן ההשקעות פוג'יאן ניצלה את ההזדמנות. במימשל האמריקני חוקרים אם יש קשר בין שני הדברים ואם אכן יש קשר כזה מדובר בעבירה פלילית.
בדיעבד התבררר כי לסנ'אן היו קשרים לפוג'יאן, כולל משקיע משותף ויחסים פיננסיים. פוג'יאן נשלטת על ידי ליו ז'נדונג, איש עסקים שמחזיק ב–51% ממנה, ולדברי מכון מרקטור, יש לו קשרים עם ממשלת סין. שאר המניות נמצאות בידי שיאמן בוהאו, קרן השקעות ממשלתית מקומית שקשורה בעצמה לסנ'אן.
ביום שישי הקרוב תתקיים השבעתו של דונלד טראמפ לתפקיד נשיא ארה"ב. במערכת הבחירות שלו הדגיש טראמפ את רצונו במלחמת סחר עם סין במטרה להחזיר משרות לארה"ב. הסינים גם כועסים על התבטאות שלו משבוע שעבר לפיו הוא אינו מתחייב להמשיך במדיניות סין האחת – לפיה ארה"ב אינה מכירה בעצמאותה של טאיוואן, ומקיימת איתה קשרים רק בדרגים נמוכים. ההערכה בענף היא שבמקרה הזה, טראמפ יאמץ את מדיניות אובמה באשר למכירת חברות טכנולוגיה לסין.
|