אפל משלמת לסמסונג 5% תמלוגים על כל אייפון שנמכר |
|
מאת אבי בליזובסקי
ראשון, 24 פברואר 2019 00:47
|
![]() |
![]() |
קואלקום גובה תמלוגים של 5% שהם 12-20 דולר למכשיר טלפון בתוספת מס CDMA גבוה. כך אמר מנהל התפעול של אפל ג'ף ויליאמס במהלך עדות בבית משפט במסגרת תביעתה של קוואךקום למנוע מאפל למכור מכשירי אייפון מבוססי אינטל בטענה שהם מפירים פטנטים שלה. עדויות אלה חושפות לדברי אפל פרטים על פרקטיקות הרישוי של קוואלקום שזכו לתלונות רבות בתעשיה.
אפל חתמה עם קוואלקום ב-2007 כי תשלם לקוואלקום 7.5 דולרים לכל מכשיר אייפון שימכר. בשנת 2011 חתמו שתי החברות על עסקה חדשה ובה קבעו בלעדיות לקוואלקום בהספקת שבבי הבסיס של האייפון.
"שבעה וחצי דולר תמלוגים אולי זה לא נשמע הרבה אבל זה הסתכם במיליארדי דולרים לשנה." אמר ויליאמס, שהוביל את צוות ה- iPhone הראשון ועכשיו COO של אפל. "זה גבוה בהשוואה לכל ספק אחר" אמר ויליאמס.האלטרנטיבה היתה לשלם 17-18 דולר לכל טלפון אם נמשיך להשתמש בהם באופן חוקי וגם אז לא תהיה לנו גישה לשבבים לאייפונים החדשים אמר ויליאמס. למרות שהשיטה של רישוי פטנטים ברמת המכשיר נפוצה, אפל טוענת שהיא לא הוגנת.
"אנו נקטנו במהלכים להוספת זכרונות NAND, שהתבטאו בעלייה במכיר המכשירים. אבל נניח שהיתה תוספת של 100 דולרים בגלל זכרונות ה-NAND הם אמורים לקבל חמישה דולרים מסכום זה למרות שלא היה להם שום קשר לכך. אפל מוציאה "תוספת של 60 דולר על מארזי נירוסטה, וקוואלקום תאסוף מתוכם עוד 3 דולר - זה לא הגיוני." הוסיף.
התמלוגים המקוריים של 7.50 דולר לא חלו על טלפונים מסוג CDMA או על אייפד ", אמר וויליאמס, לאחר מכן התווסף לתנאי רישיון לפרוטוקול הסלולרי שקואלקום פיתחה" מס של כ -250 מיליון דולר ל- CDMA ".
אפל הסכימה לשלם דולר וחצי לכל שבב baseband. בסופו של דבר, קבלני הייצור של אפל שילמו לקוואלקום תמלוגים של כ-5% ממכירותיהם ואפל החזירה להם. אפל נמנעה מלהכריז על עסקת פטנט ישירות עם Qualcomm במסגרת ההסדר.
קוואלקום פנתה אל בית המשפט בבקשה להפוך החלטה של שופט בוועדת המסחר הבינלאומי שסירב, בספטמבר 2018, להשעות את מכירות מכשירי ה-iPhone בארצות הברית, למרות שקבע שאמנם אפל הפרה אחד מהפטנטים של קוואלקום.
החלת מונופול של קוואלקום
הסיבה, לפי השופט תומס פנדר, הייתה שכפיית השעיית מכירות על טלפוני iPhone בהם מותקנים מודמים של אינטל, תגרום למעשה להחלת מונופול של קוואלקום בהיבט של מודמים לטלפונים חכמים בארצות הברית. הוא הסביר כי שמירה על תחרויות בשוק המודמים חשובה יותר בהיבט הציבורי, במיוחד לאור הכניסה של רשתות 5G החל ב-2019.
אבל בינתיים התברר שאפל הודיעה לראשונה שהיא פיתחה תיקון שימנע את הפגיעה בפטנט של קוואלקום, אם כי לטענתה זה קרה רק אחרי פסיקתו של השופט פנדר, וכן שבכל מקרה היא זקוקה לשישה חודשים כדי לבדוק שהתיקון אכן מרצה את הרגולטורים.
קוואלקום, כאמור, נתלתה בהודעה של אפל כדי לטעון שקביעתו של השופט לא הייתה מוצדקת. "פנדר המליץ כנגד צו המניעה מתוך הנחה שהפטנט של קוואלקום ימנע מאפל להשתמש באינטל כספק לשנים רבות מכיוון שלא ניתן לבצע תכנון מחדש. אפל עכשיו מודה – יותר משבעה חודשים לאחר השימוש לפני השופט – שהפגיעה הייתה ניתנת לחלוטין למניעה ", טענו בחברה.
|