אינטל תשקיע 10.9 מיליארד דולר במפעל חדש בקרית גת כדי להדביק בחזרה את הפיגור הטכנולוגי |
|
מאת אבי בליזובסקי
רביעי, 30 ינואר 2019 00:26
|
![]() |
![]() |
דניאל בן עטר, סגן נשיא ומנכ"ל מפעלי הייצור של אינטל קריית גת. צילום: דוברות אינטל |
אינטל הודיעה היום על כוונתה להגיש תכנית עסקית לממשלת ישראל להמשך ההשקעה באתר הייצור של החברה בקרית גת. החברה לא מסרה מה יהיה גודל ההשקעה ולוח הזמנים, אך השר משה כחלון פרסם בטוויטר כי מדובר בהשקעה של 40 מיליארד שקל.
הגשת תוכנית ההרחבה בקרית גת למשרד האוצר באה בעקבות הודעה קודמת של אינטל כי היא נמצאת בשלב תכנון מוקדם של הרחבת הייצור באתריה באורגון, אירלנד וישראל. החברה לא פירטה את הסכום ולוחות הזמנים ואולם ההערכה של עלות מפעל חדש בטכנולוגית 7 ננומטר אמורה להגיע לסדרי גודל כאלה, וכך גם נמסר בעיתונות הכלכלית.
בשנים האחרונות נאבקת אינטל בחזית הטכנולוגית, כאשר היא עדיין מייצרת שבבים בעיקר בטכנולוגית 14 ננומטר, כאשר חברות אחרות כבר מייצרות ב-10 ננומטר, ו-TSMC אף בשבעה ננומטר. יתרה מכך, אינטל נאלצה להעביר חלק מייצור השבבים ל-TSMC כדי לספק את הביקוש.
בנובמבר 2018 נפוצה הידיעה כי אינטל התחילה לתכנן מיקור חוץ של ייצור המעבדים Atom וחלק מערכות השבבים שלה שבקצה הנמוך של השוק תוך השארת הייצור של המעבדים Xeon ו-Core עם שולי הרווח הגבוהים בתוך החברה, לדברי מקורות בשרשרת האספקה. מבין חברות הפאונדרי שקיימות, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) היא היחידה שמסוגלת לטפל בהזמנות דחופות כאלה, ציינו המקורות. אבל אינטל סירבה אז להגיב "לשמועות בשוק".
אינטל נמצאת למעלה מחצי שנה תחת מנכ"ל זמני, בוב סוון, מנהל הכספים הראשי, לאחר פיטוריו הפתאומיים של בראיין קרז'ניץ. הסיבה הרשמית היתה רומן שניהל עם עובדת החברה, אך בענף מעריכים כי גם לפיגור הטכנולוגי של אינטל היה חלק בכך. תחת סוון מגבירה החברה את השקעותיה בשדרוג מפעלים קיימים ובתכנון בניה של מפעלים חדשים כדי להשיג בחזרה את TSMC. בשנת 2018 השקיעה אינטל, לפי נתונים של IC Insight כ-7 מיליארד דולר בתשתית הייצור שלה, והשנה היא מתכוונת להשקיע כ-13.5 מיליארד דולרים נוספים, חלקם עשוי להגיע כאמור לקריית גת.
במאמר דעה שהתפרסם בדצמבר 2018, הסבירה אן קלהר, סגנית נשיא בכירה ומנהלת כללית של הייצור והתפעול באינטל העולמית: "ההזדמנות העסקית הגדולה ביותר של החברה ניצבת בפנינו ואנו ננקוט בצעדים הדרושים בכדי שרשת הייצור שלנו תהיה גמישה דיה להגיב לשינויים בביקוש."
דניאל בן עטר, סגן נשיא ומנכ"ל מפעלי הייצור של אינטל קריית גת מסר, "התכנית העסקית שנגיש תמשיך להכשיר את הקרקע לעתידה של אינטל בישראל ובקרית גת והיא ראיה נוספת לביצועיה האיתנים של אינטל ישראל. אנו ממשיכים להוביל הן במונחי השקעה תאגידית כלכלית והן בהשקעה חברתית בישראל."
יניב גרטי, מנכ"ל אינטל ישראל אמר, "הבטחון המתמשך שלנו בעתידה של אינטל ובשותפות הנהדרת בינה לבין מדינת ישראל עומדים ביסוד התכנית העסקית שנגיש. כאשר תיושם, תכנית עסקית זאת צפויה להניב ערך כלכלי וחברתי גדול מאוד לישראל בכלל ולקרית גת בפרט".
אינטל מעסיקה 11,700 בני אדם בישראל ו-1,100 נוספים במובילאיי, חברה בת של אינטל. ככלל, אינטל אחראית ל-52 אלף משרות ישירות ועקיפות בישראל. במקביל הודיעה אינטל כי הייצוא שלה מישראל הסתכם 3.9 מיליארד דולר ב-2018, גידול של כ-300 מיליון דולר בהשוואה לשנה שעברה. הרכש המקומי שביצעה אינטל בישראל ב-2018 הסתכם ב-1.7 מיליארד דולר. רכש מקומי מתייחס לחומרים ושירותים שאינטל רוכשת מספקים ישראליים, רובם בפריפריה.
|