מאמרים פופולרייםWarning: Creating default object from empty value in /home/chiporta/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79 Warning: Creating default object from empty value in /home/chiporta/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79 Warning: Creating default object from empty value in /home/chiporta/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79 Warning: Creating default object from empty value in /home/chiporta/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79 חם בפורומיםWarning: Creating default object from empty value in /home/chiporta/public_html/modules/mod_kunenalatest/helper.php on line 220 Warning: Creating default object from empty value in /home/chiporta/public_html/modules/mod_kunenalatest/helper.php on line 220 Warning: Creating default object from empty value in /home/chiporta/public_html/modules/mod_kunenalatest/helper.php on line 220 Warning: Creating default object from empty value in /home/chiporta/public_html/modules/mod_kunenalatest/helper.php on line 220 Warning: Creating default object from empty value in /home/chiporta/public_html/modules/mod_kunenalatest/helper.php on line 220
|
![]() Warning: Creating default object from empty value in /home/chiporta/public_html/plugins/system/advancedmodules/modulehelper.php on line 320
צוות מדענים הצליח למדוד כיצד פוטונים – חלקיקי האור "נסחטים" בניסוי שבספרי הלימוד נכתב כי בלתי אפשרי למדוד את התוצאה בניסוי. סחיטה היא תופעה מוזרה בפיזיקת הקוונטים בה משתמשים בצורה מסוימת של אור הסובלת מפחות "רעשי רקע" ויכול להיות לה שימוש פוטנציאלי בטכנולוגיות המתוכננות לאתר אותות חלשים – כדוגמת גלי הכבידה.
הגישה הסטנדרטית לסחיטת אור היא לירות קרן לייזר חזקה על חומר, בדרך כלל גביש לא לינארי, והמפגש ביניהם מייצר את האפקט המבוקש. במשך למעלה מ-30 שנה עלו תיאוריות לפיה קיימת טכניקה אפשרית נוספת. שיטה זו מערבת עירור אטום בודד באמצעות כמות קטנה מאוד של אור. התיאוריה גורסת כי האור שיתפזר מהפגיעה באטום הזה אמור להתעוות בשיטה המכונה סחיטה בתהודה פלורוסנטית (squeezing of resonance fluorescence, ויקיפדיה – הפקת אור מאטום או מולקולה באמצעות הפצצת חלקיקים, שבה תדר האור הנפלט זהה לתדר האור הנספג באטום או במולקולה).
אף על פי שהתיאוריה נוסחה עוד בשנת 1981, הניסוי שנועד לצפייה בתופעה היה קשה לביצוע עד כדי כך שלפחות באחד מספרי הלימוד החשובים של הפיזיקה מסיק המחבר בצער "נראה חסר סיכוי למדוד את התופעה גם אם קיומה הוכח עד כה". במאמר שפורסם בכתב העת נייצ'ר דיווחו הפיזיקאים כי הצליחו להדגים סחיטה של חלקיקי אור בודדים – פוטונים. הם השתמשו בניסוי באטום שהופק באופן מלאכותי – נקודה קוונטית מחומר מוליך למחצה (Semiconductor Quantum Dot). הודות לתכונות האופטיות המשופרות של מערכת זו, והטכניקה שבה השתמשו לבצע את המשימות, הם הצליחו לצפות באור כאשר הוא התפזר ולהוכיח כי הוא ניסחט.
פרופסור מטה אטאטור (Mete Atature) מקולג' סנט ג'ון באוניברסיטת קיימברידג' בבריטניה שהוביל את המחקר אמר: "זהו אחד המקרים שבהם שאלה בסיסית שהתיאוריה העלתה ואשר אחרי שנים של ניסויים, אנשים התחילו לפקפק ביכולת לצפות בה – נענית על אף הכול ."
"הצלחנו בכך בזכות העובדה שכיום ישנם ברשותנו אטומים מלאכותיים בעלי תכונות אופטיות העולות על אלו של האטומים הטבעיים. משמעות הדבר היא שיכולנו להגיע לתנאים הנחוצים לצפייה בתכונה בסיסית זו של הפוטונים ולהוכיח כי התופעה המוזרה של הסחיטה אכן קיימת ברמת הפוטון הבודד. זו תופעה מוזרה מאוד המנוגדת לחושינו ולציפיות שלנו על אודות תפקידם של הפוטונים." תגובות (0)
![]() |
שדרת הלוגואים |
![]() |
בניית אתרים | בעצם גלישתכם באתר הכנם מסכימים לתנאי השימוש בו - לחצו כאן לקריאת תנאי השימוש - כל הזכויות שמורות Chiportal (c) 2010 |