פורטל תעשיית השבבים בישראל מבית מגזין

פורטל תעשיית השבבים בישראל מבית מגזין

צ'יפורטל - פורטל של תעשית השבבים בישראל

מאמרים פופולריים


Warning: Creating default object from empty value in /home/chiporta/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/chiporta/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/chiporta/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

Warning: Creating default object from empty value in /home/chiporta/public_html/modules/mod_mostread/helper.php on line 79

חם בפורומים


Warning: Creating default object from empty value in /home/chiporta/public_html/modules/mod_kunenalatest/helper.php on line 220

Warning: Creating default object from empty value in /home/chiporta/public_html/modules/mod_kunenalatest/helper.php on line 220

Warning: Creating default object from empty value in /home/chiporta/public_html/modules/mod_kunenalatest/helper.php on line 220

Warning: Creating default object from empty value in /home/chiporta/public_html/modules/mod_kunenalatest/helper.php on line 220

Warning: Creating default object from empty value in /home/chiporta/public_html/modules/mod_kunenalatest/helper.php on line 220
עוד...
חדשות מתעשיית השבבים בישראל

Warning: Creating default object from empty value in /home/chiporta/public_html/plugins/system/advancedmodules/modulehelper.php on line 320

מובילאיי לא לבד – שווי הרכישות האחרות של רכישות ישראליות השנה 7.5 מיליארד דולר

PDFגרסת הדפסהדואר אלקטרוני
YARON PWC
 ירון ויצנבליט, שותף היי-טק, PwC Israel


לאחר שבשנת 2016 היינו עדים לרגיעה וחזרה לפרופורציות אחרי שנים של רתיחה בהיי-טק הישראלי, נפתחה שנת 2017 כמה שנראה, לפחות במחצית הראשונה, כהמשך מגמה ישיר וזהיר לשנה שקדמה לה. אך כיום, במבט לאחור עושה רושם כי הייתה זו רק האטה זמנית וכניסה לעמדת המתנה לקראת טיפוס משמעותי אותו חווינו במחצית השנייה של שנת 2017. שנת 2017 תיזכר גם כשנה של עסקת Mobileye. בהקשר זה, במספר אופנים, אף קבעה השנה החולפת, כללי משחק חדשים למה שאולי עתיד לאפיין מחדש את המושג והדרך לאקזיט המיוחל באומת ההי-טק הקטנה והדומיננטית שאינה מפסיקה להפתיע.

 תחום השבבים שהניב מיזוגים בסך כולל של 1.1 מיליארד דולרים. תעשיית המוליכים למחצה מצויה במצב סטאטי מזה מספר שנים. בהקשר זה עסקת Mobileye Intel - מלמדת על הצורך בחיפוש אחר ורטיקלים חדשים מצד ענקיות השבבים. יחד עם זאת, בנטרול עסקת Mobileye מגזר זה הינו המגזר היחיד אשר חווה השנה ירידה במספר העסקאות ובהיקפן.


אז מה מראים המספרים?


במחצית הראשונה של שנת 2017 הסתכמו עסקאות הרכישה לכדי 1.9 מיליארד דולר, אך אלו לא היוו בשום אופן סימן או רמז לבאות, שכן במחצית השנייה של השנה החולפת עמד השווי הכולל של עסקאות הרכישה על לא פחות מ- 5.5 מיליארד דולר (22 מיליארד דולר אם לוקחים בחשבון את עסקאות Intel - Mobileye ו- Mitsubishi - NeuroDerm). בסיכומו של יום, רשמה שנת 2017 גידול בשיעור של 110 אחוזים לעומת שנת 2016 עם שווי עסקאות רכישה כולל של 7.4 מיליארד דולר (23.8 מיליארד דולר אם נתחשב ב- Mobileye ו-NeuroDerm). נתון מעניין נוגע גם לשווי הממוצע לעסקה, כך שבשנת 2017, גם אם ננטרל את עסקאות הענק מירושלים ומרחובות, עמד השווי הממוצע לעסקה על 106 מיליון דולר, המהווה גידול של 66 אחוזים לעומת שווי ממוצע לעסקה בשנת 2016. לאחר זמן רב, בשנת 2017 נצפו גם ניצנים ראשונים למה שיתכן ומעיד על חזרתן של חברות הטכנולוגיה הישראליות לבורסות השונות, עם 11 גיוסים בסך של 414 מיליון דולר בהנפקות לציבור, בשווי כולל של 1.5 מיליארד דולר.


אז מה בעצם קורה פה?

אין זה חדש כי סוד ההצלחה של ההי-טק הישראלי מושפע לא פעם מהלוחות הטקטוניים המניעים את הכלכלה העולמית ואלו, עושה רושם, נעו בתקופה האחרונה, לא פעם, בכיוונים מנוגדים. כוחות משמעותיים העיבו בתחילתה של השנה על השוק המקומי, ביניהם, מגבלות על השקעות חוץ מצד הממשל הסיני, הרפורמה הצפויה במשטר המס האמריקאי ואולי אף העובדה כי לאחר רכישות משמעותיות שבוצעו בשנים האחרונות נזקקו הרוכשים לזמן עיכול סביר בטרם יחזרו לסיבוב נוסף. מנגד, כמות הכסף הזמינה בשווקים הגלובליים וריבית שגם לאחר מספר תיקונים מינוריים עדיין נותרה ברמה אפסית, המשיכו לשמש ככוחות נגד הפועלים לטובת שוק הטכנולוגיה המקומי. כוחות אלה כך נראה עשו את שלהם והיטו את הכף במחצית השנייה של שנת 2017, עם לא פחות מ-55 רוכשים שונים בשנה זו (לעומת 48 בשנת 2016).

אך האמת היא שלדעתנו ההסבר לעיל, מהווה רק נדבך אחד בסיפור ובכדי להשלים את ההסבר לאשר התרחש בשנת 2017 יש צורך בצלילה לרזולוציות עמוקות יותר. לצד השפעות גלובליות לא ניתן להתעלם מהתהליך האבולוציוני שחל בשנים האחרונות בדמות היזם הישראלי. אם בשנים עברו היה נדמה כי היזם המקומי מחפש את הדרך למימוש מהיר, נדמה כי שנת 2017 מסמלת יותר מכל את ההתפתחות שחלה בחברות הטכנולוגיה המקומיות. כך, שנת 2017 אופיינה בריבוי עסקאות גדולות יותר, עם עסקה ממוצעת (ללא Mobileye ו-NeuroDerm) של 106 מיליון דולר. למעשה בשנת 2017 נרשמו 11 עסקאות רכישה בסכום העולה על 250 מיליון דולר, כאשר מספר העסקאות מעל 100 מיליון דולר היווה לא פחות משליש ממספר העסקאות הכולל (לעומת 15 אחוזים בשנה קודמת). נתון מעניין נוסף נוגע לחלקן של החברות הישראליות בסצנת הרכישות המקומית עם לא פחות מ- 13 עסקאות רכישה. כך חברות כדוגמת Gett, Top Ramdor Systems, Innovid, Playtika ו- Radware ביצעו עסקאות רכישה בסכום כולל של למעלה מ- 400 מיליוני דולר, ללא ספק ביטוי לדרך שבה הן תופסות ומגדירות את עצמן ויש שיגידו רמז לבאות.

עסקת Mobileye
במהלך שנת 2017 בוצעה עסקת הענק, הלא היא Mobileye שנרכשה על ידי Intel בסך של 15.3 מיליארד דולר. עסקה זו לא נכללה בדוח זה וזאת משני טעמים: הראשון הוא כי החברה הייתה ציבורית בעת רכישתה וכבר נכללה בעבר במסגרת דוחותינו הקודמים, עת נרשמה למסחר בארה"ב, השני נוגע לעובדה כי הכללתה של עסקה דומיננטית זו במסגרת הדוח הייתה מעוותת את יכולתנו לבצע ניתוח השוואתי. מסיבות דומות, לא נכללה בדוח זה גם עסקת NeuroDerm שנרכשה על ידי Tanabe Mitsubishi בתמורה ל-1.1 מיליארד דולר. למרות זאת, לא ניתן להתעלם מהעובדה כי אם ניקח בחשבון את שתי העסקאות האמורות, שנת 2017 מסתיימת בסכום כולל חסר תקדים של עסקאות בסך של 23.8 מיליארד דולר ועל כן הקדשנו ניתוח נפרד בדוח זה הנוגע להשפעתן של עסקאות אלו על שנה זו. אנו בדעה כי השפעתה של Mobileye יוצאות מגבולותיה של השנה הנוכחית, שכן היא מהווה אבן דרך חשובה לתעשיית ההי-טק המקומית על היבטיה הרבים.

אז מה צופן העתיד?
השנה החולפת חידדה מספר תהליכים ומגמות שהתרחשו ומתקיימים בשנים האחרונות בתעשיית ההי-טק בישראל. משקיעים מנוסים המוכנים לצאת לסיבוב הקפה רחב יותר, בשילוב יזמים בוגרים ושקולים הנכונים לבנות ולפתח חברות בנות קיימא, לצד גיוסי המשך שגדלו בהיקפם ובכמותם, אפשרו בשנת 2017, וככל הנראה ימשיכו לאפשר גם בעתיד, מצע פורה לשוק אקזיטים מפותח ותוסס.

מושגים כ"כלכלת שיתוף" ו"מוצר כשירות" מאיימים על יציבותם של מודלים כלכליים מסורתיים ומחייבים את ענקי התעשייה והקונצרנים, מכל התחומים, לבצע פעולות מידיות שיעצבו את מקומם בכלכלה החדשה. בהקשר זה, שוק ההיי-טק הישראלי לא רק שהשתכלל, הוא התבגר. Signet Jewelers קמעונאית היהלומים הגדולה שרכשה את R2Net, Honeywell שרכשה את חברת הסייבר NextNineו- Argus Security שנרכשה על ידי Continental, הן דוגמאות חיות לוורסטיליות שעתידה לאפיין את שוק ההיי-טק המקומי וכנגזרת את עולם האקזיטים הישראלי בשנים הבאות. מעל ל- 50 אחוז מהחברות שביצעו רכישות בשנה החולפת הינן שחקניות חדשות בנוף המקומי. קשה לצפות האם ניתן יהיה לשחזר הצלחתה של Mobileye בשנים הקרובות, אך לא ניתן להתעלם מהעובדה כי החברות הגלובליות בחרו בישראל כמקום בו ניתן לרכוש את הטכנולוגיות הנכונות שיסעו להן לעצב את פניהם בעתיד.
שנים מעניינות וסוערות עוד לפנינו.

 

בשנת 2017, הסכום הכולל של האקזיטים בהיי-טק הישראלי (M&A ו-IPO) עמד על סך של 7.4 מיליארד דולר. עליה של 110% מסך האקזיטים לשנת 2016 (3.5 מיליארד דולר).
70 אקזיטים התרחשו בשנת 2017, מספר עסקאות גבוה בהשוואה לשנת 2016 בה היו 55 עסקאות בלבד. בהשוואה לשנים קודמות, קיימת חזרה להיקפים של השנים 2014 ו- 2015 בהן היו כ-70 אקזיטים בכל אחת. הממוצע של עסקת אקזיט בשנת 2017 עמד על 106 מיליון דולר, לעומת 64 מיליון דולר בשנת 2016.
כמו כן, בשנה זו פרץ השוק הישראלי את רף המיליארד לעסקה פעמיים הודות לעסקת Mobileye שנרכשה על ידי Intel בסך של 15.3 מיליארד דולר ועסקת NeuroDerm שנרכשה על ידי Mitsubishi Tanabe Pharma בסך של 1.1 מיליארד דולר.

הערות לדו"ח:

*עסקתMobileye ועסקת NeuroDerm לא נכללו בדוח זה מכיוון וחברות אלו הונפקו בשנת 2014 בארה"ב ונכללו בדוחותינו בעבר, עת הונפקו לראשונה לציבור. השפעתה של Mobileye ו-NeuroDerm , תבחן במסגרת ניתוח נפרד בדוח הכולל בחשבון את כלל עסקאות המיזוג והרכישה.
*שתי עסקאות נוספות שלא נכללו בדוח זה הינן רכישת חברתSimpliVity על ידי HPE בסך של 650 מיליון דולר ורכישת חברת Kite Pharma על ידי Gilead בסכום של 11.9 מיליארד דולר. חברות אלו אומנם בעלות אורינטציה ישראלית אך הן אמריקאיות.
*הדו"ח מתייחס לאקזיטים שבוצעו בסכומים של למעלה מ-5 מיליון דולר בלבד.
*ייתכנו הבדלים מהותיים בין דוח זה לבין דוח המיזוגים והרכישות של PwC Israel, שכן, דוח זה אינו כולל מספר נתונים שנכללו בדוח המיזוגים והרכישות של PwC Israel, כדוגמת: עסקת Playtika אשר בוצעה בשנה הקודמת, רכישות שביצעו חברות ישראליות מחוץ לגבולות הארץ, עסקאות שאינן מתחום ההיי-טק וכן עסקאות בסכומים של מתחת ל-5 מיליון דולר.

הנפקות לעומת מיזוגים ורכישות

בשנת 2017, התרחשו 11 הנפקות של חברות טכנולוגיות בבורסות שונות בעולם. לראשונה בשנת 2017, לאחר שנים שבהן מספר ההנפקות היה שרוי במגמת ירידה, בשנת 2017, התהפכה מגמה זו ומספר החברות הטכנולוגיות שבחרו במסלול של IPO נמצא במגמת עליה. ההנפקה הגדולה ביותר שהתבצעה השנה הינה של חברת ForeScout אשר גייסה 116 מיליון דולר והנפיקה בשווי של 800 מיליון דולר ב- NASDAQ. ההנפקות הראשוניות לציבור התרחשו השנה במגוון שווקים כדוגמת שבדיה, אנגליה, אוסטרליה, ארה"ב וישראל. אנו צופים כי בשנת 2018, תימשך מגמה זו וכי מספר ההנפקות הראשוניות לציבור בקרב חברות טכנולוגיה, ביניהן גם חברות Biomed יעלה. כמו כן, לדעתנו שווקים חדשים כדוגמת הבורסה הקנדית ושווקים שונים במזרח הרחוק כדוגמת הונג קונג וסינגפור יהוו גם הם אופציה אטרקטיבית לביצוע של IPO.

אחוז ההנפקות הראשוניות לציבור היווה כ-20% מסך העסקאות בשנת 2017. אמנם נצפית עליה מהשנה הקודמת בה אחוז ההנפקות היווה כ- 16%, אך עם זאת מדובר בשיעור נמוך באופן יחסי. אנו מאמינים כי בשנת 2018 נמשיך לראות מגמת עליה בהנפקות לציבור וכי חלקן היחסי של אלו מסך העסקאות יעלה גם הוא.

ערכן הכולל של העסקאות (ללא הנפקות) בשנת 2017 (6 מיליארד דולר), מלמד על עליה של 71% אחוזים מערכן הכולל של העסקאות (ללא הנפקות) בשנת 2016 (3.4 מיליארד דולר).

אם לוקחים בחשבון את שתי עסקאות הענק אשר חצו את רף המיליארד דולר- הלא הן Mobileye(15.3 מיליארד דולר) ו-NeuroDerm (1.1 מיליארד דולר), מסתכמות סך העסקאות בשנת 2017 לסכום כולל של כ- 23.8 מיליארד דולר. סכום זה גדול פי שניים מהסכום הכולל של שנת 2016 שהינו 9.6 מיליארד דולר (כולל עסקאות חריגות כמוPlaytica, Xura, EZChip ו- RRMedia) ומהווה גידול בשיעור של 123% לעומת שנת 2015.

הנפקות, מיזוגים ורכישות 2014-2017 (במיליוני דולר)
ניתוח לפי מגזרים (כללי)
בהמשך לשנים הקודמות, ניתן לראות כי גם בשנת 2017 כמעט מחצית מהאקזיטים הינם במגזר המחשוב ותוכנה לתאגידים. ניתן לייחס נתון זה, בין היתר, למספר רכישות גדולות בתחום הסייבר שהתרחשו השנה. למרות הרוויה היחסית בתחומים אלו עדיין קיים ביקוש רב לטכנולוגיות ספציפיות המותאמות לוורטיקלים מסוימים כדוגמת ה-Automotive, Finance ו- Industry 4.0.

ניתוח לפי מגזרים (מפורט)
בשנת 2017 מספר העסקאות בסקטור התקשורת זהה למספר העסקאות שהיו בו בשנת 2016 (10), אך יחד עם זאת, סכום העסקאות הכולל הכפיל את עצמו וזאת בשל היקף עסקה ממוצעת גדול יותר.

בסקטור האנרגיה הנקיה, התבטא השנה תחום אגירת האנרגיה בהנפקה של Brenmiller Energy בבורסה בתל אביב. יחד עם זאת, ההאטה בסקטור זה עדייו ניכרת. להאטה זו מספר סיבות אפשריות, ביניהן תלות גדולה ברגולציה ודרישה להשקעות עתירות הון. סיבות אלו הופכות את התחום לפחות אטרקטיבי למשקיעים. כמו כן, קרנות הון סיכון שהתמחו בתחום ממעטות או שסיימו להשקיע בו.

בשנת 2017 חלה עליה משמעותית במגזר האינטרנט זאת בעיקר בשל השפעתן של שתי עסקאות גדולות- עסקת R2Net אשר נרכשה על ידי Signet Jewelers בשווי של 329 מיליון דולר ועסקת DoubleVerify אשר נרכשה על ידי Providence Equity Partnersבשווי של 200 מיליון דולר.

בתחום הפארמה ומדעי החיים שנת 2017 הציגה גידול הן בגודל העסקאות והן במספרן. שנת 2016 אופיינה בחוסר וודאות הקשור בין היתר לבחירות בארה"ב, בעיקר סביב הורדת המחירים. עובדה זו הובילה חברות ומשקיעים רבים "לשבת על הגדר" ולהמתין, בעוד שכמות הכסף הנזיל שנמצא ברשותם הלכה וגדלה. למרות שחברות הפארמה הגדולות עדיין לא חזרו לשוק העסקאות באופן מלא, בשנת 2017 החלה התעוררות בהשקעות הקשורות לטכנולוגיה, בעיקר בתחומים של מכשירים רפואיים ושירותים. אנו צופים כי בשנת 2018 תימשך מגמת הגידול, כמו גם חזרתם ביתר שאת של משקיעי הפארמה לזירה.
*הגרף המוצג אינו כולל את עסקת NeuroDerm.

הגידול בשנת 2017 במגזר מחשוב ותוכנה לתאגידים נובע מההתעניינות הרבה בתחומים שונים בעולמות ה – Cyber ,Cloud ו- Automotive מצד רוכשים ממגוון רחב של תעשיות. רכישה בולטת ששילבה את תחומי ה- Automotive וה- Cyber הינה של חברת Argus Security אשר נרכשה על ידי Continental , סכום הרכישה מוערך בכ- 430 מיליון דולר.

תעשיית המוליכים למחצה מצויה במצב סטאטי מזה מספר שנים. בהקשר זה עסקת Mobileye Intel - מלמדת על הצורך בחיפוש אחר ורטיקלים חדשים מצד ענקיות השבבים. יחד עם זאת, בנטרול עסקת Mobileye מגזר זה הינו המגזר היחיד אשר חווה השנה ירידה במספר העסקאות ובהיקפן.
*הגרף המוצג אינו כולל את עסקת Mobileye.

ניתוח לפי גודל עסקה
בשנת 2017, חלקן היחסי של העסקאות אשר חצו את רף ה-100 מיליון דולר עלה והגיע לכ- 33% מסך העסקאות הכולל. שיעור זה גדול פי שתיים משיעורן של עסקאות אלה בשנת 2016 (16%). יחד עם זאת, נתח העסקאות בין $10M-$50M ממשיך גם השנה להוביל עם 38%.
הגרף המוצג אינו כולל את עסקאות Mobileye ו-NeuroDerm.

הנפקות, מיזוגים ורכישות- רוכשים לפי גיאוגרפיה 2017
המגמה לפיה רוב העסקאות מבוצעות על ידי רוכשים אמריקאים עדיין נמשכת עם לא פחות מ-33 עסקאות בסך של 4.1 מיליארד דולר. מגמה זו מלמדת על המשך ההתעניינות והבעת האמון מצד משקיעים וחברות בארה"ב . כמו כן, מגמה זו מלמדת כי שוק הטכנולוגיה הישראלי ממשיך לשמור על אוריינטציה גבוהה עם השוק האמריקאי, כשוק הרלוונטי ביותר, הן מבחינת שווקי המטרה והן בהיבט המשקיעים ואסטרטגיית המימוש.

Top 10 Deals

$15,387m

Life Sciences

$800m

IT & Enterprise Software

$500m

IT & Enterprise Software

$430m

IT & Enterprise Software

$382m

Life Sciences

$350m

IT & Enterprise Software

$340m

Life Sciences

$329m

Internet

$275m

IT & Enterprise Software




עוד בתחום שבבים

Warning: Creating default object from empty value in /home/chiporta/public_html/modules/mod_filterednews/helper.php on line 247

Warning: Creating default object from empty value in /home/chiporta/public_html/modules/mod_filterednews/helper.php on line 247

כתבות נוספות בתחום

שבבים
כתבה ריקה 1
כותרת ביניים * כותרת ביניים
קרא עוד
שבבים
כתבה ריקה 2
כותרת ביניים * כותרת ביניים
קרא עוד



תגובות (0)Add Comment
כתוב תגובה
 
 
יותר קטן | יותר גדול
 

security image
העתק תווים מוצגים


busy

שדרת הלוגואים

  • 1-Synopsys_Logo_HQ
  • 2-Umclogo
  • 3-EMC
  • 1
  • 5-Gary
  • 6-SIA
  • 7-muadon-shovevim
  • 8-Logo_Chipex
  • 9-Chiportal_logo_HR
  • 10-TAPEOUT_Logo
 
www.Deezee.co.il בניית אתרים בעצם גלישתכם באתר הכנם מסכימים לתנאי השימוש בו - לחצו כאן לקריאת תנאי השימוש - כל הזכויות שמורות Chiportal (c) 2010


CHIPORTAL RSS FEEDS
מאמרים ומחקרים
מוצרים חדשים והודעות לעיתונות